Veckans föremål

Här är en föremålskombination som var vanlig under vikingatiden. Det är ett litet toiletteset, det vill säga några små föremål till skötsel av både hygien och fåfänga.

Det vanligaste toiletteredskapet i Sigtunas jord är nog pincetten, som kunde användas både till att noppa ögonbryn och att dra ut stickor med. Samt till att hålla samman sårkanter med om ett djupare sår måste sys ihop. I några fall har vi även hittat sådana här kompletta små set, sammanhållna med en bronsring. Vi ser en örslev i mitten och vad som brukar tolkas som en tandpetare till höger.

Med örsleven avlägsnades öronvax, och hur tandpetaren använts är vi alla bekanta med. De här föremålen, tillsammans med alla kammar vi brukar hitta, motsäger bilden av den smutsige och oborstade vikingen. Det finns en skriftlig urkund som berättar hur engelska kvinnor föredrog invaderande skandinaver framför sina egna män, eftersom främlingarna vårdade sitt yttre bättre. De badade varje lördag och bytte kläder ofta, enligt krönikan.

Setet på bilden kommer från kvarteret Professorn och tillhör troligen 1000-talets första hälft. Men den lilla silen till vänster – vad kan den ha använts till?

 

 

Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg