Veckans föremål

 

Eftersom vi visade guldfiligranhänget från kvarteret Tryckaren för några veckor sedan, passar vi också på att visa patrisen från samma plats. Den skvallrar om samma danska högreståndsursprung som hänget.

En patris är ett underlag för tillverkning av smycken av tunt guld eller silver. Den är en form som anger dekoren i stora drag, och när dekorskissen är överförd till föremålet kan guldsmeden gå vidare och utveckla mönstret med filigranteknik och göra det strängt taget hur elegant som helst. Ett av de elegantare exemplen på sådana runda spännen finns i den danska Hiddenseeskatten.

Patriser av samma typ har hittats på ett par ställen i Uppland, men framför allt i Sydskandinavien. Det största fyndet består av 42 stycken(!) som en gång tappats i vattnet i hamnen i vikingastaden Hedeby. I Borgeby i Skåne har man funnit en gjutform för en likande patris. Dateringarna ligger generellt i sent 900-tal.

Våra fynds starka anknytning till den danske kungen Harald Blåtand, både guldfiligranhänget och patrisen, är kittlande. Vad den egentligen berättar i detalj kommer forskningen att fortsätta att diskutera länge än.

Fotot är taget av Gabriel Hildebrand.

 

Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg