Veckans föremål

 

Det här halsbandet är ihopsatt av glaspärlor från en mängd olika platser i Sigtuna för att ingå i museets basutställning för 40 år sedan. Normalt då man gör så här gör man en liten karta över föremålen och deras fyndnummer, så att det skall vara lätt att lägga dem tillbaka på sina platser när de tas ut ur utställningen igen.

Till de här pärlorna gjordes ingen karta. Så hur bär vi oss då åt för att hitta rätt? Jo förr i tiden, för hundra år sedan och faktiskt ända in på 1970-talet, tog man sig tid att måla nummer på alla föremål. Precis som på de tre små glasföremål du ser i förstoring upptill. Minsta lilla fragment fick otroligt små siffror målade på sig med fin pensel, ibland bara någon millimeter höga.

Alla pärlorna i det här halsbandet har lyckligtvis sådana siffror. Ibland kan färgen vara sliten, så det är svårt att se om till exempel trean i 836 verkligen är en trea och inte en åtta eller en nia. Men då är det bara att göra en snabb sökning i den digitala databasen, så ser vi att av 836, 886 och 896 är det faktiskt bara fynd nummer 836 som är en glaspärla. Och så var den hemma igen!

Trots dagens snabba och effektiva digitala teknik inser vi att det fanns ett väldigt värde i all omsorg som lades på föremålen på den tid då klockan verkar ha gått litet långsammare och man tog sig både tid – och råd – att måla pyttesiffror på tusentals små skärvor i samlingen!

 

Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg