Veckans föremål

Vikingatiden var färggrann, det vet vi. Men det finns inte så mycket kvar av allt det granna på föremålen från den tiden. I Köpingsviks kyrka på Öland finns runstenar som har originalfärg bevarad eftersom de legat inomhus sedan medeltiden. De är målade i rött, vitt och svart.

De mest lättillgängliga färgerna var röd järnockra, rödorange blymönja, blyvitt och lampsvart som framställts av sot. Det finns också spår av dyra importerade färger, som röd cinnober på en runsten från Spånga kyrka och gul arseniksulfid på en trädetalj från en stavkyrka från Hørning i Danmark, daterad till ungefär 1060.

Vi har inget bevarat måleri från Sigtuna, men den här träpanelen antyder indirekt att den kan ha varit målad. Den har en mönsterslinga som är inristad med en knivspets, så svagt att den inte kan vara annat än en skiss – rimligen en skiss för bemålning. Rekonstruktionen till höger ger en vink om vad som kan hända med vikingatiden om vi leker lite med tidevarvets vanligaste färger.

Vad panelen varit för något vet vi inte. Kanske en möbeldetalj eller en inredningsdetalj? Den kommer från utgrävningen vid Gröna ladan i kvarteret Professorn 1999.

 

Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg