Veckans föremål

Ibland hittar saker till museet som legat glömda i byrålådor i långa tider, föremål som kan ha hittats vid trädgårdsarbete i Sigtunas rabatter.

Den här veckan kom en sådan liten samling in till oss, förvarad i en ask för en flygplansbyggsats från 1960- eller 1970-talet. På asken står prydligt präntat ”RÖR EJ” och ”STENÅLDER”. Arkiveringen röjer att det är en mycket ung person som förvaltat fynden. Asken är nästan halva upplevelsen med den lilla samlingen.

Innehållet är typiska sigtunaföremål: några bitar svartgodskeramik från 1000- eller 1100-talen, en fin bennål och ett kamfragment från samma tidsperiod samt en medeltida stengodsskärva och ett skospänne av senare datum.

Vi är glada att sådana här små samlingar kommer in till oss. De kan inte sorteras in i samlingen på samma vis som utgrävningsfynd, men de blir väldigt bra referensföremål, både i forskning och i pedagogik.

Föremålen kommer nog att få ligga kvar i sin fina ask ett tag. Den är liksom en del av historien kring just den här samlingen.

 

Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg