Artist in Residence Sigtuna

  Artist in Residence Sigtuna är Sigtuna Museum & Arts residenceprogram för konstnärer som är intresserade av att, under en period, bo och verka utifrån platsen Sigtuna. 2019 är ett första pilotprojekt där huset Urmakaren, Stora gatan 51 i Sigtuna blir ett tillfälligt hem för konstnärer från hela världen. Vi vill skapa en generös mötesplats för konstnärligt utbyte mellan konstnärer och lokalsamhälle, och stödjer projekt som får ta tid att växa fram.

  VAD ÄR ETT RESIDENCEPROGRAM?
  Runt om i världen finns en mängd olika internationella residenceprogram som konstnärer söker till eller bjuds in till. Det gemensamma för residenceprogrammen är att syftet är att aktivera en plats med konstnärligt utbyte och skapa rum för kreativitet. Artist in Residence Sigtuna är en plats där olika kunskaper och erfarenheter kan mötas och utvecklas, i gränslandet mellan konstnärligt arbete, pedagogiskt arbete, samhällsbyggnad och forskning. Vi välkomnar ett brett spektrum av konstnärliga utryckssätt.

  HUSET URMAKAREN Boende med sovrum, arbetsrum, matrum, pentry och toalett. Duschmöjlighet erbjuds i närliggande fastighet. Huset Urmakaren är en del av en levande kulturmiljö i Sigtuna stad och ligger på adressen Stora gatan 51 i Sigtuna stad. Bostadshuset är byggt under 1870-talet och ligger centralt i Sigtuna, granne med Sigtuna museum och dess trädgård. Huset Urmakaren med tillhörande trädgård är den enda tomten i Sigtuna stad som har samma form idag som för 1000 år sedan. Fastigheten är den enda kvarvarande med det för Sigtuna traditionella och troligen ursprungliga mönstret, där tomten sträcker sig genom hela kvarteret, vilket ger direktkontakt med strandpromenaden i Sigtuna.

  Årets Artist in Residencestipendiat
  I år välkomnar vi konstnären Amanda Cardell som vår första Artist in Residencekonstnär. Hon kommer vistas hos oss under perioden 7-30 september och arbeta med sitt skapande. Senare i höst kommer hon hålla en föreläsning  om sin vistelse och resultatet av den på Sigtunastiftelsen den 4 november. Mer info kommer.

  Kontakta gärna Ingela Hermansson, Intendent Konst, om du har frågor kring programmet.
  Ingela Hermansson
  Intendent Konst
  e-post: ingela.hermansson@sigtuna.se