Aktuellt – Konst

VALSTA SIMHALL & KONST
& KONST återanvänder en simhall som inte längre kan vara simhall.
Sigtuna Museum & Art presenterar en grupputställning med videoverk av Catti Brandelius, Dan Lestander och Gabor Palotai i simhallens utrymmen. I utställningens entréhall presenteras simhallens historia genom berättelser, minnen och föremål. Kom och dela din berättelse om Valsta simhall. Kanske du har lärt dig simmat här? Vattentornet intill simhallen är ritat av konstnären Göran Strååt (1913-1994). Ytterligare en del av utställningen presenterar Strååts konstnärskap i text, bilder och andra verk.

Utställningen kommer till en början vara öppet under dessa två dagar 15 och 16 feb, men förhoppningsvis utökat i samarbete med andra aktörer (föreningar, andra verksamheter inom kommunen etc.). Under utställningen pågår också ett pedagogiskt program där de närliggande skolorna bjuds in för visning, samtal och skapande.
Öppettider för utställningen finns här.
Bild: Dan Lestander, stillbild från videoverket Dreams and Wishes, 2010.

Skaparcirkel
Är du nyfiken på konst? Skapa tillsammans med andra på ett lustfyllt sätt, inga förkunskaper krävs. Sigtuna museum & Art och Konst- och kulturföreningen UNIKULTUR genomför tillsammans SKAPARCIRKELN, skapande för vuxna. Vi träffas vid tre tillfällen under våren 2019 på Sigtuna museum. Under handledning av kulturpedagogen Anna Hedberg arbetar vi i Studion med olika material. Tisdag 12/2 kl. 18.30-21.30.Tisdag 26/3 kl. 18.00-21.30. Tisdag 7/5 kl. 18.30-21.30. Avgift inkl. material och fika för alla tre tillfällen: 200:- för icke medlemmar, 100:- för medlemmar i Unikultur. Anordnas i samarbete med Studieförbundet Bilda.
Skicka din anmälan till: anmalan@unikultur.se

KONSTENS PLATS I SAMHÄLLET
Samtalsserien Konstens plats i samhället  inleddes i maj 2018 med inbjudna Uppsala konstmuseum, Galleri Andréhn-Schibtjenko och ArtLab Gnesta som vid det första samtalstillfället visade och berättade med exempel ur sina verksamheter. Vad kan konst tillföra ett samhälle? Är konst viktigt? Hur tar olika kulturaktörer plats och är en del av samhället? Deras exempel resulterade även i en mindre utställning och möjlighet för allmänheten att uttrycka sin åsikt. Sofia Curman, chefredaktör på tidningen Konstnären, KRO var moderator för samtalet som hölls den 31 maj. Utställningen visades t o m den 8 juni.

Ett andra samtal i samtalsserien hölls den 15 november på Sigtunastiftelsen. Inbjudna konstnärerna Astrid Sylwan och Anton Alvaréz samtalade om samma tema men utifrån en konstnärs perspektiv och vad offentlig konst kan tillföra ett samhälle. Moderator var även denna gång Sofia Curman, chefredaktör på tidningen Konstnären, KRO.

Ett tredje samtal  kommer att genomföras den 8 maj kl 17.00 i form av en performance inför publik. Fri entré med begränsat antal platser.

Följ oss i sociala medier:
Instagram: @konstplats_sigtuna
Facebook: Konstplats Sigtuna