Utställningar

VALSTA SIMHALL & KONST
& KONST återanvänder en simhall som inte längre kan vara simhall.
Sigtuna Museum & Art presenterar en grupputställning med videoverk av Catti Brandelius, Dan Lestander och Gabor Palotai i simhallens utrymmen. I utställningens entréhall presenteras simhallens historia genom berättelser, minnen och föremål. Kom och dela din berättelse om Valsta simhall. Kanske du har lärt dig simmat här? Vattentornet intill simhallen är ritat av konstnären Göran Strååt (1913-1994). Ytterligare en del av utställningen presenterar Strååts konstnärskap i text, bilder och andra verk.
Vi bjuder in till vernissage den 15 februari klockan 18-21
och 16 februari klockan 12-16.

Utställningen kommer till en början vara öppet under dessa två dagar men förhoppningsvis utökat i samarbete med andra aktörer (föreningar, andra verksamheter inom kommunen etc.). Under utställningen pågår också ett pedagogiskt program där de närliggande skolorna bjuds in för visning, samtal och skapande.

Bild: Dan Lestander, stillbild från videoverket Dreams and Wishes, 2010.

 

KONSTENS PLATS I SAMHÄLLET – en samtalsserie

Samtalsserien Konstens plats i samhället  inleddes i maj 2018 med inbjudna Uppsala konstmuseum, Galleri Andréhn-Schibtjenko och ArtLab Gnesta som vid det första samtalstillfället visade och berättade med exempel ur sina verksamheter. Vad kan konst tillföra ett samhälle? Är konst viktigt? Hur tar olika kulturaktörer plats och är en del av samhället? Deras exempel resulterade även i en mindre utställning och möjlighet för allmänheten att uttrycka sin åsikt. Sofia Curman, chefredaktör på tidningen Konstnären, KRO var moderator för samtalet som hölls den 31 maj. Utställningen visades t o m den 8 juni.

Ett andra samtal i samtalsserien hölls den 15 november på Sigtunastiftelsen. Inbjudna konstnärerna Astrid Sylwan och Anton Alvaréz samtalade om samma tema men utifrån en konstnärs perspektiv och vad offentlig konst kan tillföra ett samhälle. Moderator var även denna gång Sofia Curman, chefredaktör på tidningen Konstnären, KRO.

Ett tredje samtal kommer att genomföras under våren 2019 i form av en performance inför publik. Tid och plats kommer inom kort. 

 

Tidigare utställningar på Konsthall Märsta:
2014
Maria Miesenberger
FASHION FACES – Lovisa Burfitt
FLOW – Ulla Ohlson, Annelie Hallgren, Fredrika Linder
FÄRG/VÄRI -Anu Tuominen
KONST NU 2014
Lars Erik Falk -en retrospektiv

2015
Lars Erik Falk -en retrospektiv
Modernt Hantverk
STADEN – Mattias Adolfsson & Simon Anund
KONST NU 2015
ASTRID SYLWAN

2016
ASTRID SYLWAN
OLLIO
STORIES
HÖSTSALONG 2016
SAMTIDA FOTO -Nygårds Karin Bengtsson & Stina Brockman

2017
SAMTIDA FOTO -Nygårds Karin Bengtsson & Stina Brockman
NINA SANDSTRÖM -Kostym, Teater, Design
SAMLINGAR
HÖSTSALONG 2017
SHAUN TAN

2018
SHAUN TAN
PAPPER – FIDELI SUNDQVIST
KONSTENS PLATS I SAMHÄLLET