Just nu på Sigtuna Museum & Art

Sigtuna Museum & Arts verksamhet har som mål att beröra och vara en angelägenhet för alla i kommunen. Här till vänster kan du läsa om våra aktuella verksamheter.

SIGTUNA MUSEUM
Stora gatan 55, Sigtuna
Från och med 1 september öppet tisdag-söndag klockan 12-16.
Fri entré oktober till april, annars entré: 50 kr för dig över 20 år.

Aktuell utställning: Sigtunahistorier. Under 2016-2018 öppnar utställningen Sigtunahistorier på olika platser i Sigtuna kommun. Sigtunahistorier omfattar historien i Sigtuna kommun från stenåldern och fram till idag. Möt olika människor med olika berättelser från olika platser under olika tider.
Förhandstitt på nästa del av utställningen 26/10 klockan 16-18
Invigning av tre nya rum i utställningen Sigtunahistorier: Ankomst Sigtuna, Flytt och resa och Kunskap. 11 /11 klockan 13.00. Alla är välkomna!
Museibutik med varierat utbud.

Mynt och människor
I utställningen Sigtunahistorier ställer vi bland annat ut silvermynt från Sundvedaskatten. Mynten kommer från 12 olika länder: Uzbekistan, Armenien, Spanien, Tunisien, Marocko, Turkiet, Azerbajdzjan, Afghanistan, Turkmenistan, Iran, Irak och Syrien. Sigtuna museum söker nu personer från dessa länder som vill berätta sin historia. De berättelser vi samlar in kommer att bli en del av utställningen. Vi samlar även in berättelser från människor som kommer från andra länder än dessa, samt från andra delar av Sverige. Hör av dig om du vill berätta om dig själv och din resa hit. Kontakt: anna.hedberg@sigtuna.se

Toppentorsdag
Välkomna på Toppentorsdag på Sigtuna museum 14 september klockan 14-16! Vi skapar med olika material i Studion eller i museets trädgård. Vi inspireras av museets utställning och av era idéer. För barn i alla åldrar, barn under 8 år i vuxens sällskap. Ingen anmälan. Fri entré.
Varannan torsdag kl 14:00 – 16:00 14 september till 7 december.

 

Ladda ner broschyren Kultur för barn och unga här!

KONSTHALL MÄRSTA

VERNISSAGE SHAUN TAN – lördag 25 nov kl.13
Varmt välkomna på vernissage av utställningen SHAUN TAN lördagen den 25 november. Invigningstal kl 13.00 av Lennart Eng, jurymedlem i ALMA-prisjuryn. Shaun Tan är en av världens främsta barnboksillustratörer och utställningen visar illustrationer, film och måleri i original från flertalet av hans böcker. Shaun Tan har erhållit ALMA-priset (Astrid Lindgren memorial award) och även vunnit en Oscar för bästa animerade kortfilm med The Lost Thing. Välkommen till en förunderlig bildvärld för både barn och vuxna. Utställningen pågår 25 november – 17 februari 2018. Vernissagedagen har vi öppet 12-16. Fri entré.

HÖSTSALONG 2017
 I samarbete med Sigtuna kulturförening visas en öppen salong, för fjärde året i rad på Konsthall Märsta. En extern jury väljer ut de verk som visas. Vi vill med höstsalongen visa den breda samtidskonsten, med verk av konstnärer i olika åldrar, olika tekniker och genrer. Vi hoppas att utställningen ska bidra till eftertanke, dialog, inspiration och starka känslor. Utställningen pågår 23 september – 18 november. Fri entré.

UNGA HÖSTSALONGEN 2017
I Kulturcaféet, Kulturlänken visas verk av barn och ungdomar i åldrarna 8-17 år i en mängd olika tekniker. Utställningen visas t o m den 28 november. Fri entré.

Öppen Ateljé för vuxna – öppet på måndagar, kl. 13-19
Välkommen att arbeta självständigt i vår ateljé tillsammans med andra konstintresserade. Ta med eget material (ej oljefärg eller andra material med stark lukt). Vi har också ett utbud av konstnärsmaterial till försäljning i vår lilla butik (akrylfärger, penslar, paletter, skissblock och pennor).

Toppentisdag! Tisdagar, klockan 15-17.
Skapande för unga. Kom upp i toppen av huset – till konsthallens ateljé! Vi provar olika material och inspireras av konsthallens utställningar, och av era idéer. Ingen anmälan, endast drop-in. Varje tisdag 12 september-28 november. Fri entré. 

ATELJÉ 13-19
Vill du vara med i Konsthallens nya ungdomsgrupp? Vi träffas onsdagar kl 16.00-18.00 och gör konstprojekt tillsammans. Ni som är med i gruppen bestämmer vad vi ska göra: vi skapar i olika material och tekniker i vår ateljé, diskuterar och ser nya saker. Gruppen får också komma med idéer och vara med och arrangera aktiviteter på
konsthallen och Sigtuna museum. För dig som är 13 – 19 år. Det är gratis att vara med och vi bjuder på fika!
Start 13 september. Föranmäl dig till elin.kusmin@sigtuna.se eller 073-6665395.

Drop-in-ateljé på lördagar, kl. 11-15
Ta med familjen och skapa kreativt själv i vår ateljé. Vi inspireras av den aktuella utställningen. En konstpedagog finns på plats och visar och hjälper till. Pris: 30 kr/person i materialkostnad.

VISNINGAR I MUSEETS FÖREMÅLSMAGASIN
Museet har ett magasin som är helt nytt sedan ett par år tillbaka. Där förvarar vi museets samlingar enligt moderna krav på klimat och säkerhet.

Vi tar gärna emot grupper eller enskilda för visningar. Högst 12 personer åt gången. Är du, din arbetsplats, din förening eller din bekantskapskrets intresserad av att komma på studiebesök? Ring oss, så bestämmer vi en tid som passar!

Lisen Tamm, konservator 08 – 591 266 47 lisen.tamm@sigtuna.se
Anders Söderberg, arkeolog 08 – 591 266 59 anders.soderberg@sigtuna.se

  Bysantinsk kam från tidig medeltid, ur museets samlingar.

Ris och ros, Tomas Olsson