Just nu på Sigtuna Museum & Art

Sigtuna Museum & Arts verksamhet har som mål att beröra och vara en angelägenhet för alla i kommunen. Här till vänster kan du läsa om våra aktuella verksamheter.

SIGTUNA MUSEUM
Stora gatan 55, Sigtuna
Öppet alla dagar 1 juni – 31 augusti klockan 12-16.
Entré: 50 kr för dig över 20 år.

Aktuell utställning: Sigtunahistorier. Under 2016-2018 öppnar utställningen Sigtunahistorier på olika platser i Sigtuna kommun. Sigtunahistorier omfattar historien i Sigtuna kommun från stenåldern och fram till idag. Möt olika människor med olika berättelser från olika platser under olika tider.
Museibutik med varierat utbud.

 
SOMMARPROGRAM 19 juni – 30 juli
Visning av Sigtunahistorier
på Sigtuna museum två gånger per dag, klockan 12.30 och 14.30. Ingår i museientrén. (cirka 30 minuter)
Skapande verksamhet – inne i museets Studio och ute i trädgården klockan 12-16
I Studion (eller i trädgården vid vackert väder) är det laddat för eget skapande för hela familjen med material som knyter an till teman i utställningen Sigtunahistorier.

Vi har även två olika barnspår i utställningen som passar barn från 3 år och uppåt!

 

LUNDSTRÖMSKA GÅRDEN
Stora gatan 39, Sigtuna
Öppet alla dagar 12 juni -13 augusti klockan 12-16
Fri entré.

Upplev en godtköpshandel från förra sekelskiftet. Försäljning av te, karameller, hantverk och presenter. Titta in i handlarfamiljens bostad.

 
SOMMARPROGRAM 19 juni – 30 juli
Gå in i butiken, genom bostaden och ut i trädgården.
Visning av Lundströmska gården två gånger per dag klockan 13.00 och 15.00. Max 12 personer. (cirka 25 minuter)
Gamla lekar i Lundströmska gårdens trädgård klockan 12-16. Gå på styltor, rulla tunnband, kasta kula och hoppa hopprep.

 
RÅDHUSET
Stora torget, Sigtuna.
Öppet alla dagar 1 juni -31 augusti klockan 12-16
Fri entré.

Titta in i den bevarade rådssalen. Ny utställning i vaktrummet om rådhuset som plats, vilka människor som varit här och vilka berättelser som utspelat sig. I rådhuset finns en mindre souvenirbutik.

 
SOMMARPROGRAM 19 juni – 30 juli
Kortare visning av rådhuset
två gånger per dag klockan 12.00 och 14.00. (Cirka 15 minuter)

 

KONSTHALL MÄRSTA
Vernissage 13 maj SAMLINGAR
Välkommen på vernissage lördagen den 13 maj kl.13.00. I denna utställning visas ett urval verk ur Sigtuna kommuns konstsamling samt inlånade verk ur två större konstsamlingar; Uppsala konstmuseum och Västerås konstmuseum. Utställningen fokuserar på tidsepoken tidigt 1900-tal med en blandning av måleri, skulptur och textil, men blickar även framåt med exempel från samtida konstprojekt. Fri entré.

HÖSTSALONGEN 2017
I samarbete med Sigtuna kulturförening arrangeras en öppen salong, för fjärde året i rad på Konsthall Märsta. En extern jury väljer ut de verk som visas. Vi vill med höstsalongen visa den breda samtidskonsten, med verk av konstnärer i olika åldrar, olika tekniker och genrer. Vi hoppas att utställningen ska bidra till eftertanke, dialog, inspiration och starka känslor. Sista ansökningsdatum var 29 maj. Har du frågor om ansökningen, kontakta konsthallmarsta@sigtuna.se.

Öppen Ateljé för vuxna – öppet på måndagar, kl. 13-19
Välkommen att arbeta självständigt i vår ateljé tillsammans med andra konstintresserade. Ta med eget material (ej oljefärg eller andra material med stark lukt). Vi har också ett utbud av konstnärsmaterial till försäljning i vår lilla butik (akrylfärger, penslar, paletter, skissblock och pennor).

Toppentisdag! Tisdagar, klockan 15-17.
Skapande för unga. Kom upp i toppen av huset – till konsthallens ateljé! Vi provar olika material och inspireras av konsthallens utställningar, och av era idéer. Ingen anmälan, endast drop-in. Fri entré.
Sommaruppehåll, återkommer i höst.

Drop-in-ateljé på lördagar, kl. 11-15
Ta med familjen och skapa kreativt själv i vår ateljé. Vi inspireras av den aktuella utställningen. En konstpedagog finns på plats och visar och hjälper till. Pris: 30 kr/person i materialkostnad.

Konstkollo 8-12 år 14-15 juni // Konstkollo 13-19 år, 19-20 juni
Skapande, inspiration och gemenskap – låter det som något för dig? Träffa andra som också älskar att skapa, inspireras av erfarna handledare och skapa ett verk som ställs ut på konsthallen! Läs mer här.

Konstkurs för vuxna, 11-12 juli kl 10-16
Välkommen på en tvådagars konstkurs i teckning och måleri för vuxna under handledning av konstnären Annelie Sjödin Hallgren. Kursen riktar sig till dig som har viss vana och vill fördjupa dig och få ny inspiration. Kostnad 500 kr per deltagare inklusive lunch. Begränsat antal platser. Anmäl dig till e-post konsthallmarsta@sigtuna.se senast den 20 juni. Anmäl eventuella allergier eller specialkost i samband med din anmälan.

VISNINGAR I MUSEETS FÖREMÅLSMAGASIN
Museet har ett magasin som är helt nytt sedan ett par år tillbaka. Där förvarar vi museets samlingar enligt moderna krav på klimat och säkerhet.

Vi tar gärna emot grupper eller enskilda för visningar. Högst 12 personer åt gången. Är du, din arbetsplats, din förening eller din bekantskapskrets intresserad av att komma på studiebesök? Ring oss, så bestämmer vi en tid som passar!

Lisen Tamm, konservator 08 – 591 266 47 lisen.tamm@sigtuna.se
Anders Söderberg, arkeolog 08 – 591 266 59 anders.soderberg@sigtuna.se

Stilleben, Elsa Celsing. Inlånat verk ur Västerås konstmuseums samling

Stilleben, Elsa Celsing. Inlånat verk ur Västerås konstmuseums samling till utställningen Samlingar på Konsthall Märsta 2017.

  Bysantinsk kam från tidig medeltid, ur museets samlingar.